Ni ting du aldri må si til barna dine

 

Dagens.dk har skrevet om den amerikanske siden Goodhousekeepings liste over fraser du ikke bør si til barnet ditt.

1. «Nå må du slutte å grine!»

De mener du bør la barnet få uttrykke følelsene sine. Det skal være greit å være sur, glad og trist, for det er en del av livet enten du er voksen eller barn.

2. «Ikke spis det, du blir tjukk»

Fokuser på det positive og ikke det negative med et sunt kosthold. Denne typen kommentarer kan skremme barn og skade deres selvbilde. Selv om du kanskje ikke mener det vondt kan barna huske slikt lenge.

3. «Hvorfor må jeg si det samme 100 ganger?!»

Om du har sagt dette bør du revurdere hvordan du kommuniserer med barnet, for det er åpenbart at noe ikke når gjennom. Still åpne spørsmål som gjør at barnet reflekterer over sine gjerninger.

4. «8 er bra, men 12 er bedre»

Igjen må du fokusere på det positive. Ikke skap et press hjemme, for det er sannsynligvis et press på skolen og blant vennene allerede.

5. «Du gjør meg rasende»

Forsøk å holde deg rolig, uansett hva som skjer. For det første kan du kanskje si noe du vil angre på, men husk at barnet også vil lære at dette er måten å reagere på i slike tilfeller. Dette kan være en prøvelse, men hold deg rolig og pust ut.

6. «Jeg er så tjukk, jeg må på slanker’n»

Ikke la barnet få det samme forholdet til kroppen din som deg. Barnet elsker deg uansett, og ikke lær dem at kroppspress er noe de bør tenke på i ung alder.

7. «Jeg har prøvd sigaretter/narkotika da jeg var barn»

Dette legitimerer at barnet kan prøve det selv. Ikke snakk om røyk eller narkotika som noe harmløst, men ha en seriøs prat om det hvis temaet skulle dukke opp.

8. «Ro deg ned!»

Se punkt tre. La de få utløp for følelsene sine og forhold deg rolig, slik at de lærer at det er slik man takler en sånn situasjon.

9. «Du er så lat»

Ikke kom med små sårende kommentarer, men bygg opp barnets selvtillit med ros og positiv tankegang.