– 9 ting jeg vil at alle som kommer på babybesøk skal vite


Onkel Rasmus er på besøk og holder Emma Jo. FOTO: Privat

Ay, ay. Dette er et følsomt emne. Folk er jo så forskjellige når det kommer til det å være klar for besøk etter fødselen.

Som regel står familie og venner i kø for å se den lille, nye gullklompen. Jeg skal være den første til å innrømme at det er veldig begrenset hvor mange barselbesøk jeg har hatt, for jeg er rett og slett ikke klar. 

Jeg har hatt vanskeligheter med å sette grenser og rammer for besøkene (jeg vil jo ikke virke utakknemlig, så det har bare vært lettere å ikke si ja til besøk). Framover vil jeg sende en lenke med dette blogginnlegget så jeg slipper å forklare det om og om igjen. 

Det er nå fem uker siden datteren min Emma Jo ble født, og jeg har fortsatt vanskeligheter med å ta i mot besøk, samtidig som jeg gjerne vil dele min glede over datteren min med alle de flotte menneskene i livet mitt.

Derfor har jeg skrevet dette blogginnlegget: "9 gode råd til deg som skal på barselbesøk (9 ting jeg skulle ønske at mine besøkende var klar over)".

Del det gjerne med din omgangskrets hvis du nettopp har født, så slipper du å si det selv. 


Anne og Emma Jo. Foto: Privat


1. Dukk aldri opp uanmeldt

Med mindre det er for å overlevere en "pleasure-injection" (en liten pose med det nyeste Elle, frisk frukt og en lekker olje mor kan smøre seg med). Ring i stedet først og avtal et besøk. 

2. Ta med kaffe eller te selv 

Forvent ikke å bli tilbudt noe som helst. Jeg har en venninne som kom med frukt, hun gikk selv på kjøkkenet, skar det opp og la det fint på en tallerken.

Jeg skulle bare være. Det var sinnssykt herlig og avslappende. Hun tok til og med oppvasken før hun gikk så besøket hennes etterlot meg ikke igjen med ekstra arbeid. 

3. Gjør barselbesøket kort

Jeg klarer bare å konsenterer meg i maksmialt en time. For andre er 20 minutter rikelig med tid. Kom heller flere ganger i stedet for å være her over lengre tid. 

4. LYTT! 

De nybakte foreldrene har vært gjennom den absolutt største prøvelsen i deres liv. Lytt til dem, og være overbærende med gjentakelser. Nikk og smil og still spørsmål. Spør hvordan det føles og spør om opplevelsene.

Jeg er selv vilt dårlig til å bare småprate og stiller heller andre spørsmål i stedet for å snakke om meg selv (med mindre jeg snakker med mamma). 

Mine venner kjenner meg heldigvis godt så de har under barselbesøkene sagt; "vet du hva, Anne, det er ikke viktig hva som skjer i mitt liv nå, jeg vil heller snakke om babyen din". Jeg ble så glad for deg, for det hadde egentlig jeg også lyst til, jeg villle bare være høflig og ikke kun snakke om meg selv.

Men vet du hva? Når man nettopp har blitt mor, så må alt gjerne bare handle om deg og barnet ditt. 

5. Spør om det er noe du kan hjelpe med 

Spør gjerne spesifikt, noe som gjør det vanskelig for foreldrene å si nei. "Er det greit for dere om jeg tørker litt støv, slik at dere kan sitte og nyte deres lille baby?" eller "har du bruk for noe".

"Jeg kan huske at jeg aldri fikk tid til å være på badet, skal jeg se etter ungen mens du får en deilig varm tur under dusjen?". Det er ikke sikkert moren sier ja, men vil huske deg for at du spurte. 

6. DROPP skrekkhistoriene 

La være å fortelle om amming som ikke fungerer, brystbetennelse eller krybbedød. Den nybakte moren har sitt mest sårbare øyeblikk noensinne, trå varsomt der inne. 

7. Forvent ikke å få lov til å holde babyen 

Jeg har personlig ingen problemer med at andre holder Emma Jo, men jeg vet at mange har det, og som derfor ikke har lyst til å gi babyen fra seg ennå. Ikke engang et øyeblikk. Nyt å få lov til å se ham/henne og nyt babyen sammen med den lilly, nye familien. 

8. Ta med en barselgave til mammaen/barnet/familien 

Det behøver ikke være dyrt. En av venninnene mine hadde vært på en gjenbruksbutikk hvor hun fant et supersøtt sett med tøy til Emma Jo, og en kjempefin liten kopp med hjerte på. Jeg ble så glad, det lå så mye kjærlighet i den gaven. 

Broren min kom med en frisk basilikumsplante fordi han visste at jeg ikke hadde frisk basililkum lenger. Det var en så utrolig fin gave (han hadde også med mye annet, men den betydde så mye). 

Alternativt så er mat i plastbokser som jeg kan legge i fryseren en KJEMPEHIT. Man får simpelten ikke laget mat, jeg gjør i alle fall ikke det. Det mest avanserte jeg kan lage er en rugbrødskive med øko-postei og en skive agurk. Ellers drikker jeg bare vann og spiser kjeks. 

9.  Vis deg selv ut 

Du må sørge for å "følge deg selv ut" når det har gått lang nok tid. Du kan eventuelt spørre den nybakte moren hva hennes tidsramme for besøk er, men det er ikke sikkert hun vet det.

Derfor kan du gjøre henne en stor tjeneste ved å kun være raskt innom for å så følge deg selv ut døren, så hun slipper å måtte be deg gå. Igjen, for meg er en time nok, for andre er det kortere eller lengre. 

Heller tyve minutter med kvalitetstid enn at du tapper moren for energi ved å bli værende. 

 

Dette er mitt svar på hva som er en hensynsfull barselgjest. Hva med deg? Hva er/har vært viktig for deg når du har hatt venner og familie på barselbesøk og hva skulle du ønske at gjestene dine visste? ​

— 

Blogger Anne Deppe fra Danmark blogger om tilværelsen som alenemor etter at hun ble gravid med naboen sin (som hun ikke er kjæreste med). Innlegget ble opprinnelig publisert på bloggen hennes: "9 gode råd til dig der skal på barselsbesøg (9 ting jeg ville ønske mine besøgende var klar over)". 

Du kan lese mer av bloggen hennes her